Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- duża cykoria
- 3 łyżki tartej bułki
- natka pietruszki
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 400 g pieczarek średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- średnia cebula biała
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.
- Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.
- Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka. W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz