Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego
Składniki:
- 3 średniej wielkości papryki
- opakowanie kaszy kuskus
- puszka krojonych pomidorów
- 200 g pieczarek
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- oregano suszone
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 5 łyżek oliwa z oliwek extra vergine
- sól, pieprz do smaku sos: kubek naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
- Kaszę przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu.
- Na 3 łyżkach oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy 1/2 posiekanej cebuli oraz umyte i osuszone pieczarki pokrojone w kostkę i posypane tymiankiem, gdy woda odparuje są gotowe. Na koniec doprawiamy do smaku. Pieczarki przekładamy do gotowego kuskusu. Dodajemy do kaszy z pieczarkami posiekaną natkę.
- Na pozostałej oliwie podsmażamy posiekany czosnek, gdy będzie już ładnie pachnieć dodajemy puszkę pomidorów i czekamy, aż sos zgęstnieje, dodając oregano, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz sól i pieprz do smaku. Gotowy sos z kawałkami pomidorów dodajemy do kaszy kuskus z pieczarkami i natką. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Umyte papryki, przekrojone na dwie równe połówki, z usuniętym ogonkiem i gniazdami nasiennymi i błonkami, wewnątrz posypujemy solą i odkładamy na moment.
- Papryki faszerujemy bogatym kuskusem z pomidorami i pieczarkami na bogato. Gotujemy na parze.
- Podajemy z sosem powstałym z jogurtu, posiekanego czosnku i czerwonej papryki w proszku.
witam! czy papryka ma być słodka? i jakiej firmy używasz susz.pomidorów czosnkiem i bazylią, a i jakie najlepiej kupic pomidory w puszce tzn.jakiej firmy pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Tak, papryka słodka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem od wielu lat używam, Kamis ma w swojej ofercie takie w słoiczkach plastikowych; jeśli chodzi o pomidory w puszce polecam sprawdzone Cirio, włoskiej marki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń