- 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu
- papryka
- cukinia
- 1/4 bakłażana
- 2 pomidory
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, osuszamy.
- Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz