- 250 g makaronu farfalle czyli kokardki/motylki
- 200 g brukselki
- ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Z brukselki usuwamy wierzchnie listki i twardą część, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki, a małe brukselki na połówki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękka.
- W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Gdy brukselka i makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów).
- Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz