Przepis wreszcie doczekał się publikacji. To syta i bardzo pyszna zupa, którą można przygotować w 20 minut. To lepsza wersja zupy pomidorowej, bo jest w niej mięso mielone wołowe, jarmuż i czerwona fasola. Gęsta, bardzo syta i taka prosta w przygotowaniu. Ta zupa jest moim przykładem na to, że jarmuż możemy jeść nie tylko w formie chipsów czy koktajlów. Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą.
Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą / 3 porcje
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 150 g ugotowanego makaronu
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g puszki pomidorów w całości 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 garście jarmużu
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- woda
Przygotowanie:
- Czosnek obieramy, kroimy na półplasterki.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy mięso mielone, po chwili czosnek oraz przyprawy: wędzoną paprykę w proszku, paprykę słodką i ostrą w proszku.
- Mieszamy.
- Czekamy, aż mięso delikatnie podsmaży się, nie będzie surowe.
- Wlewamy pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy około 1/2 szklanki wody, aby rozrzedzić sos.
- Dusimy na małym ogniu 5 minut, a następnie dodajemy jarmuż.
- Po 5 minutach dodajemy odsączoną i opłukaną z zalewy czerwoną fasolę oraz ugotowany wcześniej makaron.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
Pychotka, prosto i szybko!
OdpowiedzUsuń