Wreszcie są na blogu moje krokiety z kapustą, prawie tak pyszne jak te, która robi moja mama. Krokiety z kiszoną kapusta mojej mamy to jest mistrzostwo!.
Brakowało mi bardzo tego smaku, dlatego też dzisiaj przygotowałam krokiety z białą kapustą. Chrupiące z zewnątrz, wypełnione białą kapustą, muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre.
Oczywiście sekretem udanych krokietów poza ciastem naleśnikowym jest dobrze doprawiony farsz, a kapusta biała lubi pieprz, oj lubi! Myślę, że zdałam egzamin, a Mamie przesyłam buziaki!
Krokiety z białą kapustą / 10 krokietów
Składniki:
- 10 naleśników, według przepisu, podany jest tutaj
- 1 mała główka białej kapusty
- bułka tarta
- 3-4 jajka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki według podanego powyżej przepisu (w składnikach znajdziecie link do przepisu).
- Białą kapustę szatkujemy, odcinając twarde części, wkładamy do garnka.
- Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będzie miękka.
- Ugotowaną odcedzamy, doprawiamy do smaku.
- Naleśnik wykładamy na deskę.
- Białą kapustę nakładamy na cały naleśnik.
- Następnie zakładamy do środka dwa boki przeciwległe i zwijamy całego naleśnika.
- Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Powtarzamy, aż do ostatniego naleśnika.
- Całość smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą chrupiące z zewnątrz.
- Najlepsze są na ciepło.
No no krokietów z kapusty jeszcze nie jadłem. Ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy bez mięsa więc chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam kapustę po ugotowaniu wycisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia, wtedy są delikatniejsze.
OdpowiedzUsuńdobry pomysł <3
Usuń