Krokiety z białą kapustą

Wreszcie są na blogu moje krokiety z kapustą, prawie tak pyszne jak te, która robi moja mama. Krokiety z kiszoną kapusta mojej mamy to jest mistrzostwo!.

Brakowało mi bardzo tego smaku, dlatego też dzisiaj przygotowałam krokiety z białą kapustą. Chrupiące z zewnątrz, wypełnione białą kapustą, muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre. 

Oczywiście sekretem udanych krokietów poza ciastem naleśnikowym jest dobrze doprawiony farsz, a kapusta biała lubi pieprz, oj lubi! Myślę, że zdałam egzamin, a Mamie przesyłam buziaki!




Krokiety z białą kapustą / 10 krokietów

Składniki:
  • 10 naleśników, według przepisu, podany jest tutaj
  • 1 mała główka białej kapusty
  • bułka tarta
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Smażymy naleśniki według podanego powyżej przepisu (w składnikach znajdziecie link do przepisu).
  • Białą kapustę szatkujemy, odcinając twarde części, wkładamy do garnka.
  • Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będzie miękka.
  • Ugotowaną odcedzamy, doprawiamy do smaku. 
  • Naleśnik wykładamy na deskę.
  • Białą kapustę nakładamy na cały naleśnik. 
  • Następnie zakładamy do środka dwa boki przeciwległe i zwijamy całego naleśnika.
  • Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Powtarzamy, aż do ostatniego naleśnika.
  • Całość smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą chrupiące z zewnątrz.
  • Najlepsze są na ciepło. 

1 komentarz:

  1. No no krokietów z kapusty jeszcze nie jadłem. Ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy bez mięsa więc chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...