Już jestem, po krótkiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, upałami i krótkim wyjazdem na Podlasie. Nie wyobrażam sobie jednak życia bez blogowania.
Sesja do tego przepisu była robiona podczas największych upałów, kiedy na balkonie temperatura sięgała 40 st. C. To było prawdziwe wyzwanie, aby wszystko trzymało fason. Było tak gorąco, że przygotowany omlet z malinami, aby nie rozpłynął się trzymałam chwilkę w zamrażalniku ;)
Omlet biszkoptowy z patelni z malinami / 1 porcja
Składniki:
na omlet:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz do wysmarowania patelni
dodatkowo:
- 2 łyżki jogurtu, najlepiej greckiego
- 2 lub 3 garście mrożonych malin
- 1 łyżeczka cukru miętowego (przy pomocy blendera zmiksuj listki mięty z cukrem na gładki proszek)
- listki świeżej mięty do dekoracji
- plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywno, a szybciej się ubiją jeśli dodajmy szczyptę soli.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę.
- Miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach, aż do połączenia się składników.
- Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem.
- Na patelnię wylewamy gęsta masę.
- Smażymy omlet biszkoptowy na złoto, z każdej strony.
- Gotowy podajemy z jogurtem greckim, posypanym cukrem miętowym i mrożonymi malinami.
- Dekorujemy plasterkami cytryny i listkami mięty.
Maliny zamrożone czy co
OdpowiedzUsuń