2014/08/08

Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką


Składniki: 
  • czerwona, duża papryka 
  • średnia cukinia 
  • 2 duże pomidory 
  • bagietka 
  • łyżeczka oregano 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 
  • Przygotowujemy warzywa: myjemy, osuszamy; paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i błonek, kroimy w drobną kostkę, cukinię kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i także kroimy w drobną kostkę. 
  • Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy. 
  •  Bagietkę kroimy na cienkie kromki i wkładamy do piekarnia na kilka minut. 
  •  Po wyjęciu każdą kromkę nacieramy czosnkiem i nakładamy świeże warzywa z oregano, skrapiamy włoską oliwą. Podajemy zaraz po przygotowaniu.


2 komentarze:

  1. Czosnek na śniadanie, do tego świeży...... no nie wiem ......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żaden problem, aby pozbyć się zapachu czosnku wystarczy przezuwać świeżą natkę z pietruszki lub wypić jogurt naturalny :)

      Usuń