Bardzo lubię smażyć naleśniki, im więcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem.
Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Posypane sezamem i skropione miodem.
Naleśniki z masłem orzechowym i bananami / 10 naleśników
Składniki:
ciasto na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
ponadto:
- 450 g masła orzechowego
- 3 banany
- 1/2 szklanki czarnego sezamu
- 1/2 szklanki białego, prażonego sezamu
- miód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane.
- Każdy placek smarujemy z jednej strony masłem orzechowym.
- Składamy lekko dociskając na pół, następnie ponownie na pół. Powstanie trójkąt, który raz jeszcze składamy.
- Banany kroimy w ukośne plasterki.
- Na wierzchu każdego naleśnika układamy plasterki banana, posypujemy sezamem i skrapiamy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz