2014/08/16

Zielone babeczki z pecorino

Zielone babeczki z pecorino

Składniki: na ciasto: 
  • 250 g mąki + do posypania blatu 
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki wody 
na farsz: 
  • 1/2 cukinii 
  • 150 g brokułów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 łyżeczek sosu pecorino Barilla 
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 
  • 2 szczypty suszonego oregano 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/4 szklanki wody 
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy sól, żółtko oraz wodę, wyrabiamy ciasto razem z kawałkami masła, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  • Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto i układamy na każdej z foremek, wcześniej wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut - 180 st. 
  • Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy, obsmażamy, a po 2 minutach wlewamy wodę, dusimy, aż warzywa będą miękkie, do farsz dodajemy przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oregano i doprawiamy do smaku, po 2 minutach gasimy płomień. 
  • Gotowe ciasto na babeczki smarujemy sosem pecorino - na każdą po 1 łyżeczce i wypełniamy farszem z warzyw, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 st. Najlepiej smakują na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz