- 250 g mąki + do posypania blatu
- 125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
na farsz:
- 1/2 cukinii
- 150 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek sosu pecorino Barilla
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 2 szczypty suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy sól, żółtko oraz wodę, wyrabiamy ciasto razem z kawałkami masła, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto i układamy na każdej z foremek, wcześniej wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut - 180 st.
- Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy, obsmażamy, a po 2 minutach wlewamy wodę, dusimy, aż warzywa będą miękkie, do farsz dodajemy przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oregano i doprawiamy do smaku, po 2 minutach gasimy płomień.
- Gotowe ciasto na babeczki smarujemy sosem pecorino - na każdą po 1 łyżeczce i wypełniamy farszem z warzyw, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 st. Najlepiej smakują na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz