Poznajcie nowy przepis, idealny sos do makaronu, świetnie smakuje także z ciemnym pieczywem. Proste składniki i maksimum najlepszego smaku! To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut, w czasie gdy gotuje się makaron.
Z tego, co znalazłam w lodówce zrobiłam pyszny sos od makaronu bavette. Kilka chwil i było gotowe. Smaku dodał ajwar, który ostatnio dodaję praktycznie wszędzie, nawet jako dodatek do kanapek do pracy.
Ten sos do makaronu można wykorzystać jako dodatek do kasz, ryżu czy nawet ziemniaków. Smakuje latem, a do szczęścia brakuje mu tylko świeżej rybki!
Sos z ciecierzycą, cukinią i papryką z ajwarem / 2 porcje:
Składniki:
- 1 pomidor lima
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże łyżki pikantnego ajwaru
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki lub słoika
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/3 małej cukinii
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- około 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Paprykę z cukinią kroimy w paski.
- Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy paprykę, cukinię oraz czosnek i czerwoną słodką paprykę w proszku.
- Mieszamy.
- Gdy papryka z cukinią będą miękkie, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ciecierzycę i ajwar.
- Dodajemy nieco wody i mieszamy.
- Dusimy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy oregano suszone.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypany sezamem i oliwkami.
- Idealny do makaronów, kasz czy solo ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz