na ciasto:
- 400 g semoliny, użyłam De Decco
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini
na sos kurkowo-śmietanowy:
- 350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych
- 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli
- szklanka śmietanki do gotowania, 12%
- 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szczypty suszonego rozmarynu
- 1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut.
- W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
- Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz