2014/08/08

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym

Składniki: 

na ciasto: 
  • 400 g semoliny, użyłam De Decco 
  • 200 ml ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini 
na sos kurkowo-śmietanowy: 
  • 350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych 
  • 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli 
  • szklanka śmietanki do gotowania, 12% 
  • 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 2 szczypty suszonego rozmarynu 
  • 1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 
  • Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. 
  • W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. 
  • Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz