Makarony to moja wielka miłość. Kupuję tylko te, które są najlepszej jakości. Zła jakość makaronu potrafi zepsuć smak całego dania. Dania makaronowe są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego tez tak często je przygotowuję.
Tym razem zrobiłam szybkie penne z małymi pieczarkami, grana padano i świeżymi ziołami takimi jak bazylia i natka z pietruszki. Nie zabrakło oliwy z oliwek i czosnku. Pysznie i prosto!
Makaron z pieczarkami i grana padano / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu penne (rurki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście malutkich pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek i cebulę obieramy.
- Kroimy w kostkę.
- Pieczarki dokładnie myjemy.
- Osuszamy.
- Pieczarki kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek i cebulę.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki.
- Smażymy na małym ogniu 10 minut.
- Do pieczarek oddajemy posiekane zioła.
- Ugotowany makaron przekładamy do pieczarek.
- Mieszamy starannie.
- Gotowy makaron przekładamy do miski.
- Posypujemy startym serem.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz