Poniedziałek i nowy tydzień rozpoczęłam od jogurtowych, delikatnych i puszystych placuszków, skropionych syropem klonowym. Z tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne!
Jogurtowe placuszki
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
do podania:
- wiórki kokosowe
- syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do miski.
- Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sól.
- Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
- Placuszki smażymy na małym ogniu, z każdej strony, na rozgrzanym oleju.
- Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Podajemy ciepłe, polecane syropem klonowym, oprószone wiórkami kokosowymi.
- Można podać z ulubionymi owocami lub posypać cukrem pudrem.
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńpokochasz ten smak!
UsuńCzy placuszki będą smaczne z różnymi rodzajami mąki? Testowałaś może?
OdpowiedzUsuńOlu robiłam tylko z pszennej
UsuńBardzo smakowicie wyglądają, aż nabrałam ochoty na placuszki :D
OdpowiedzUsuń