2017/01/09

Jogurtowe placuszki

Poniedziałek i nowy tydzień rozpoczęłam od jogurtowych, delikatnych i puszystych placuszków, skropionych syropem klonowym. Z tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne!



Jogurtowe placuszki

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

do podania:
  • wiórki kokosowe
  • syrop klonowy lub miód

Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do miski.
  • Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sól.
  • Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  • Placuszki smażymy na małym ogniu, z każdej strony, na rozgrzanym oleju.
  • Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • Podajemy ciepłe, polecane syropem klonowym, oprószone wiórkami kokosowymi.
  • Można podać z ulubionymi owocami lub posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy: