Składniki:
- puszka brązowej soczewicy
- cukinia
- mała czerwona papryka
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy.
- Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy do miski sałatkowej, mieszamy z umytą, osuszoną i posiekaną natką. Jogurt mieszamy z 6 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Mieszamy. Sałatkę możemy serwować wymieszaną z jogurtem lub podać z ,,kleksem" jogurtu.
Koniecznie muszę spróbować tej sałatki...
OdpowiedzUsuń