2014/08/07

Sałatka z soczewicy i cukinii


Składniki: 
  • puszka brązowej soczewicy 
  • cukinia 
  • mała czerwona papryka 
  • mały kubek jogurtu naturalnego 
  • 6 ząbków czosnku 
  • natka pietruszki 
  • kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych 
  • szczypta mielonej słodkiej papryki 
  • sól pieprz 

Przygotowanie: 
  • Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. 
  • Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy do miski sałatkowej, mieszamy z umytą, osuszoną i posiekaną natką. Jogurt mieszamy z 6 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Mieszamy. Sałatkę możemy serwować wymieszaną z jogurtem lub podać z ,,kleksem" jogurtu.


1 komentarz: