2014/08/28

Jak urozmaicić codzienne śniadania? Focaccia z czarnuszką i majerankiem

Focaccia z czarnuszką i majerankiem

Składniki: ( na dwie keksówki )
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy 
  • 1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis 
  • 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 
  • szczypta soli 

Przygotowanie: 
  • Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodajemy 1/4 opakowania przyprawy z czarnuszką i majerankiem, przesiewamy mąkę, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy, ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, aż będzie elastyczne. 
  • Na natłuszczonej 1 łyżką oleju rzepakowego/oliwy formie "keksówce" rozprowadzamy równomiernie ciasto, przykrywamy ręcznikiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce, ciasto ma podwoić swoją objętość. 
  • Focaccię pieczemy przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st., 2 minuty przed końcem pieczenia focaccię smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka resztą oleju rzepakowego/oliwy i posypujemy pozostałymi ziołami.

5 komentarzy:

  1. @gin dziękuję, taka focaccia to mój debiut, zniknęła w mgnieniu oka, tak dobra, że zjedliśmy bez dodatków :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite. Zazwyczaj trudno namówić moje dzieci do zjedzenia porządnego śniadania, ale tym razem, gdy focaccia leżała na stole, aż miło było patrzeć na moje pociechy :) dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo po prostu!!!:) A szukałam przepisów, gdzie można by wykorzystać czarnuszkę... na pewno upiekę focaccię!:)
    Przepis podoba mi się tym bardziej, że uwielbiam Włochy :)

    OdpowiedzUsuń