Kasze bardzo lubię, ale nie potrafiłam przekonać się do jaglanej. Wczoraj zrobiłam więc kolejne podejście i postanowiłam przygotować shake z jej dodatkiem. Smak mnie pozytywnie zaskoczył. Tak bardzo mi posmakował shake jaglany z truskawkami, że zrobiłam go dzisiaj ponownie na śniadanie! Bardzo syty, owocowy, z powodzeniem zastąpi tradycyjnie śniadanie, doskonały na zimno. Przepyszny! Zachęcam do wypróbowania! Zamiast truskawek można dodać inne, ulubione owoce, ale póki trwa sezon na truskawki, trzeba z niego korzystać, po kolejny dopiero za rok!
Jaglany shake z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- kilka dużych truskawek, im więcej dodasz tym kolor będzie intensywniejszy
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- cukier lub miód do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego wlewamy mleko.
- Dodajemy truskawki oraz kaszę jaglaną.
- Miksujemy.
- Dodajemy cukier lub miód do smaku i ponownie miksujemy.
- Najlepiej smakuje, gdy mleko jest zimne.
* pamiętaj, że truskawek nie przechowujemy z lodówce; podobnie jak pomidory tracą swój smak! Truskawki myjemy z szypułkami, dopiero później, po umyciu, usuwamy szypułki.
* przed ugotowaniem kaszę jaglaną należy dwukrotnie przepłukać w gorącej wodzie, inaczej będzie gorzka w smaku.
Polecam:
Wprost ubóstwiam kaszę jaglaną! Jeśli chcesz jej wdrożyć więcej do diety, a brak Ci pomysłów to zajrzyj do mnie. I dzięki za przepis, będzie na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńEdyto ja próbuję przekonać się do jaglanki!
UsuńSpróbuj według mojego przepisu z orzechami i daktylami. Pycha! Albo taka pieczona z jabłkiem i cynamonem. Od razu polubisz!
Usuńdziękuję za inspiracje!
Usuń