2016/06/18

Jaglany shake z truskawkami

Kasze bardzo lubię, ale nie potrafiłam przekonać się do jaglanej. Wczoraj zrobiłam więc kolejne podejście i postanowiłam przygotować shake z jej dodatkiem. Smak mnie pozytywnie zaskoczył. Tak bardzo mi posmakował shake jaglany z truskawkami, że zrobiłam go dzisiaj ponownie na śniadanie! Bardzo syty, owocowy, z powodzeniem zastąpi tradycyjnie śniadanie, doskonały na zimno. Przepyszny! Zachęcam do wypróbowania! Zamiast truskawek można dodać inne, ulubione owoce, ale póki trwa sezon na truskawki, trzeba z niego korzystać, po kolejny dopiero za rok!


Jaglany shake z truskawkami

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • kilka dużych truskawek, im więcej dodasz tym kolor będzie intensywniejszy
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • cukier lub miód do smaku

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego wlewamy mleko.
  • Dodajemy truskawki oraz kaszę jaglaną.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy cukier lub miód do smaku i ponownie miksujemy.
  • Najlepiej smakuje, gdy mleko jest zimne.


* pamiętaj, że truskawek nie przechowujemy z lodówce; podobnie jak pomidory tracą swój smak! Truskawki myjemy z szypułkami, dopiero później, po umyciu, usuwamy szypułki.
* przed ugotowaniem kaszę jaglaną należy dwukrotnie przepłukać w gorącej wodzie, inaczej będzie gorzka w smaku.


Polecam:

4 komentarze:

  1. Wprost ubóstwiam kaszę jaglaną! Jeśli chcesz jej wdrożyć więcej do diety, a brak Ci pomysłów to zajrzyj do mnie. I dzięki za przepis, będzie na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyto ja próbuję przekonać się do jaglanki!

      Usuń
    2. Spróbuj według mojego przepisu z orzechami i daktylami. Pycha! Albo taka pieczona z jabłkiem i cynamonem. Od razu polubisz!

      Usuń