2019/07/18

Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Spontaniczne przepisy  są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje!



Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą



Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g spaghetii
  • 1 gruby plaster małej, zielonej cukinii
  • 1 gruby plaster małej, żółtej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gruby plaster czerstwej bułki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy na półplasterki.
  • Czerstwy kawałek bułki rozdrabniamy w blenderze lub w dłoniach - nie zależy nam na rozrobieniu jak na panierkę do kotletów.
  • Na suchej patelni pilnując stale, podprażamy bułkę, zajmuje to chwilę.
  • Na patelnie wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek, a gdy zacznie łanie pachnieć cukinie.
  • Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną chrupiące.
  • Makaron dodajemy do warzyw, mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Podajemy posypane kruszonką z czerstwej bułki.


Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz