Spontaniczne przepisy są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje!
Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą / 1 porcja
Składniki:
- 100 g spaghetii
- 1 gruby plaster małej, zielonej cukinii
- 1 gruby plaster małej, żółtej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 gruby plaster czerstwej bułki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy na półplasterki.
- Czerstwy kawałek bułki rozdrabniamy w blenderze lub w dłoniach - nie zależy nam na rozrobieniu jak na panierkę do kotletów.
- Na suchej patelni pilnując stale, podprażamy bułkę, zajmuje to chwilę.
- Na patelnie wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek, a gdy zacznie łanie pachnieć cukinie.
- Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną chrupiące.
- Makaron dodajemy do warzyw, mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypane kruszonką z czerstwej bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz