Jeśli chodzi o naleśniki na słodko, najbardziej lubię takie z serem twarogowym. Najlepiej na zimno. Pamiętam, że w dzieciństwie mama robiła naleśniki z twarogiem i rodzynkami. Dzisiaj przedstawiam mój przepis na szybki i kremowy, idealny twarożek do naleśników. Jego podstawą poza serem jest mleko, tutaj można użyć zamiennie jogurtu naturalnego lub śmietany. Do smaku dodaję nieco cukru lub miodu. Delikatnie i długo mieszam całość, aż serek nabierze prawdziwie kremowej konsystencji. Tylko wtedy będzie się doskonale rozsmarowywać na naleśnikach. Taki ser można także podać na kanapkach, smakuje wybornie. Moja babcia do kanapek mieszała ser twarogowy z żółtkiem, smak pamiętam po dziś dzień!
Ser do naleśników
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 2-3 łyżki mleka
- cukier lub miód do smaku
Przygotowanie:
- Ser przekładamy do miski.
- Rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy stopniowo tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja, gładka, idealna do smarowania.
- Dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Mieszamy ponownie.
- Serem smarujemy naleśniki.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńmusisz to zrobić!
Usuń