Nareszcie mamy wiosnę. Wraz z jej nadejściem nabrałam ochoty na sałatki. Kolorowe, pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub obiad nie tylko w pracy. Już niedługo jedne z najpiękniejszych świąt w Polsce-Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Już dzisiaj warto zastanowić się, jakie sałatki zagoszczą na naszych stołach. Czy będzie to tradycyjna jarzynowa, a może zupełnie nowa propozycja, którą dla Was przygotowałam?
Inspiracją do przygotowania tego przepisu była moja ulubiona pora roku i rzeżucha, którą kupiłam. Pięknie pachnie i prezentuje się na kuchennym parapecie. Zapragnęłam sałatki z dodatkiem mięsa, koniecznie drobiowego. Jako, że kocham włoskie smaki, postanowiłam przygotować słynną na całym świecie sałatkę Cezar. I tak oto powstało danie polsko-włoskie. Do jej przygotowania wykorzystałam piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Zwracam uwagę na to, co jem, a Kurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/
Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje:
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska
- 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego
- 1 ciabatta
- 50 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżeczki rzeżuchy
- 2 łyżeczki czarnuszki
sos Cezar:
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
marynata do kurczaka:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka myjemy.
- Osuszamy.
- Dokładnie oczyszczamy.
- Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
- Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka.
- Obtaczamy dokładnie i odstawiamy.
- Bułkę ciabattę kroimy w kostkę.
- Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki.
- Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
- Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą.
- W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny.
- Filet z kurczaka, w całości smażymy na patelni razem z marynatą.
- Mięso ma być soczyste i złociste.
- Usmażone mięso przekładamy na deskę.
- Gdy ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.
- Główkę sałaty myjemy i osuszamy.
- Na talerzu podłużnym rozkładamy listki sałaty.
- Na sałacie rozkładamy kurczaka oraz grzanki.
- Całość polewamy sosem.
- Wierzch posypujemy czarnuszką oraz parmezanem.
- Na samym końcu sałatkę oprószamy świeżo startym serem.
Już dawno nie robiłam tej sałatki. Narobiłaś mi apetytu swoimi pysznymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubimy.
Dochodzę do wniosku że prawdziwej pysznej sałatki Cezar jeszcze nie jadłam. Mniam!
OdpowiedzUsuńale wiosenne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCezara z rzeżuchą jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńKlasyka najlepsza! Sałatka prezentuje się pięknie! Muszę taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńOoooo! Właśnie sobie uświadomiłam że czas na sałatkę Cezar! :-) dawno jej nie jadlam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę, takiego smaka mi narobilaś że na kolacje zrobię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie i smacznie. Bardzo lubię sałatki :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja bardzo wiosenna.
OdpowiedzUsuń