Nareszcie na blogu pojawiły się placki ziemniaczane! Jesień to najlepszy czas na powrót do klasycznych przepisów, rodem z dzieciństwa. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić i w ten sposób powstała bardziej luksusowa i nowoczesna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. W dzieciństwie najczęściej jadłam takie posypane cukrem, ale wraz z upływem lat preferencje smakowe nieco się zmieniły i to na plus, nawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują!
Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 średniej cebuli
- 1 jajko
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 kubeczek serka kremowego ze szczypiorkiem
do posypania
- czarnuszka
- ostra papryka w proszku
- posiekana natka z pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą.
- Osuszamy i przekładamy najlepiej do malaksera razem z obraną cebulą.
- Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
- Przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz sól.
- Mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy podobnej wielkości placki.
- Osączamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy, zaraz po przygotowaniu, z serkiem kremowym, posypane czarnuszką, ostrą papryką i świeżą natką z pietruszki.
- Do ziemniaków świetnie pasuje tymianek, majeranek i kminek.
- Zamiast ostrej papryki w proszku, możesz użyć słodkiej.
Nigdy nie posypywała placków ziemniaczanych czarnuszką. Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńod pewnego czsu popsyuję czarnymi ziarenkami nie tylki ziemniaki smażone, ale i pieczone oraz sałatki jajeczne, polecam!
Usuńczarnuszkę łączę zawsze z marchewką - idealnie mi pasują. Do takich placuszków dodałabym glazurowane kawałki marchewki z miodem i byłabym w niebie <3
OdpowiedzUsuńtak, mój pierwszy przepis z czarnuszką to własnie była marchewka! Świetny pomysł z tymi marchewkami!
UsuńNa takie placki na pewno bym się skusił. Wspaniale wyglądają i na pewno też tak smakują.
OdpowiedzUsuńmoje podniebienie było zachwycone! musisz się skusić!
UsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale smaka sobie zrobiłam konkretnego, chyba namówię chłopaka aby natarł mi ziemniaków - jak dla mnie najgorsza część - plus spróbuję z serkiem, zawsze lądowały ze śmietaną i cukrem lub w wytrawny sposób :)
OdpowiedzUsuńKlaudio, musisz spróbować, robiłam takie po raz pierwszy i w pełni zadowoliły moje kubki smakowe :) Może zamiast tarki warto zaopatrzyć się w malakser?
UsuńU mnie w domu, placki ziemniaczane robimy nie często, ze względu na sporą ilość tłuszczu. Z piekarnika nie są już takie same. A jak już robimy to jest święto, celebrujemy ten moment. Ziemniaki trzemy nawet na tradycyjnej tarce...
OdpowiedzUsuńMoja córka wegetarianka nie daje się namówić na te z gulaszem, a Twój pomysł jest się na pewno spodoba.
placki ziemniaczane jadłam ostatnio kilka lat temu, również u nas jest to danie bardzo rzadko przygotowywane, ale jesli już, staram się urozmaicać ich smak :)
UsuńZdjęcie bardzo apetyczne. Jak na wymagania moich niejadków - pietruszka by nie przeszła (przecież jest trująca). Jeszcze nie dodawałam tymianku do placków ziemniaczanych, ciekawe...
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Placki ziemniaczane mogłabym jeść codziennie! Szkoda tylko, że mają tyle kalorii ;)
OdpowiedzUsuńkaloryczne to prawda, ale najlepiej smakują, gdy jemy je sporadycznie!
UsuńPlacuchy są idealnym rozwiązaniem na chłodne popołudnia :)) te wszystkie przyprawy które wymieniłaś można dodać do jakiegoś białego kanapkowego serka i bdzie świetny sos :D kurde idę po ziemniaki do warzywniaka :D
OdpowiedzUsuńmasz rację, czarnuszka świetnie smakuje w połaczeniu z serami :)
UsuńPrzepyszne, bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, placuszki i placuchy!
OdpowiedzUsuń