2023/06/12

Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką

Nareszcie na blogu pojawiły się placki ziemniaczane! Jesień to najlepszy czas na powrót do klasycznych przepisów, rodem z dzieciństwa. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić i w ten sposób powstała bardziej luksusowa i nowoczesna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. W dzieciństwie najczęściej jadłam takie posypane cukrem, ale wraz z upływem lat preferencje smakowe nieco się zmieniły i to na plus, nawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują! 



Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 kubeczek serka kremowego ze szczypiorkiem

do posypania
  • czarnuszka
  • ostra papryka w proszku
  • posiekana natka z pietruszki

Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Osuszamy i przekładamy najlepiej do malaksera razem z obraną cebulą.
  • Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
  • Przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz sól.
  • Mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy podobnej wielkości placki.
  • Osączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy, zaraz po przygotowaniu, z serkiem kremowym, posypane czarnuszką, ostrą papryką i świeżą natką z pietruszki.
  • Do ziemniaków świetnie pasuje tymianek, majeranek i kminek.
  • Zamiast ostrej papryki w proszku, możesz użyć słodkiej.



16 komentarzy:

  1. Nigdy nie posypywała placków ziemniaczanych czarnuszką. Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od pewnego czsu popsyuję czarnymi ziarenkami nie tylki ziemniaki smażone, ale i pieczone oraz sałatki jajeczne, polecam!

      Usuń
  2. czarnuszkę łączę zawsze z marchewką - idealnie mi pasują. Do takich placuszków dodałabym glazurowane kawałki marchewki z miodem i byłabym w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mój pierwszy przepis z czarnuszką to własnie była marchewka! Świetny pomysł z tymi marchewkami!

      Usuń
  3. Na takie placki na pewno bym się skusił. Wspaniale wyglądają i na pewno też tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, ale smaka sobie zrobiłam konkretnego, chyba namówię chłopaka aby natarł mi ziemniaków - jak dla mnie najgorsza część - plus spróbuję z serkiem, zawsze lądowały ze śmietaną i cukrem lub w wytrawny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio, musisz spróbować, robiłam takie po raz pierwszy i w pełni zadowoliły moje kubki smakowe :) Może zamiast tarki warto zaopatrzyć się w malakser?

      Usuń
  5. U mnie w domu, placki ziemniaczane robimy nie często, ze względu na sporą ilość tłuszczu. Z piekarnika nie są już takie same. A jak już robimy to jest święto, celebrujemy ten moment. Ziemniaki trzemy nawet na tradycyjnej tarce...
    Moja córka wegetarianka nie daje się namówić na te z gulaszem, a Twój pomysł jest się na pewno spodoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placki ziemniaczane jadłam ostatnio kilka lat temu, również u nas jest to danie bardzo rzadko przygotowywane, ale jesli już, staram się urozmaicać ich smak :)

      Usuń
  6. Zdjęcie bardzo apetyczne. Jak na wymagania moich niejadków - pietruszka by nie przeszła (przecież jest trująca). Jeszcze nie dodawałam tymianku do placków ziemniaczanych, ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Placki ziemniaczane mogłabym jeść codziennie! Szkoda tylko, że mają tyle kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaloryczne to prawda, ale najlepiej smakują, gdy jemy je sporadycznie!

      Usuń
  8. Placuchy są idealnym rozwiązaniem na chłodne popołudnia :)) te wszystkie przyprawy które wymieniłaś można dodać do jakiegoś białego kanapkowego serka i bdzie świetny sos :D kurde idę po ziemniaki do warzywniaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, czarnuszka świetnie smakuje w połaczeniu z serami :)

      Usuń
  9. Przepyszne, bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, placuszki i placuchy!

    OdpowiedzUsuń