środa, 26 września 2018

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką

Jak uzyskać taki piękny kolor pieczonych ziemniaków? Sekret tkwi w dwóch podstawowych składnikach. Pierwszy to złocisty olej rzepakowy. Złoto w płynie. Drugi składnik to wędzona papryka, której aromat przypomina mi o wędzonych śliwkach. 

wybierając ziemniaki pamiętajmy, aby był to gatunek idealny do pieczenia. Udało mi się dzisiaj właśnie takie kupić, jak widać na zdjęciu w tle, ziemniaki są jasne i malutkie. 

Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań mięsnych, ryb i dań z warzywami. Pomarszczona skórka, chrupiący z zewnątrz pieczony ziemniak, w środku jest miękki i smaczny. Tak niewiele potrzeba, aby ziemniaki były pyszne!

Dzisiejsze pieczone ziemniaki podałam z jogurtem greckim oprószonym wędzona, słodką papryką i otartą skórką z cytryny, która dodała daniu świeżości.


Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką


Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką / 1 porcja

Składniki:

  • 200 g malutkich ziemniaków do pieczenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • sól do smaku

dodatki:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szczypta wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 garść czarnych oliwek


Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy.
  • Osuszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej rzepakowy.
  • Dodajemy wędzoną, słodką paprykę w proszku i sól do smaku. 
  • Mieszamy.
  • Ziemniaki dzielimy na pół.
  • dodajemy do marynaty.
  • Dokładnie obtaczamy wszystkie ziemniaki.
  • Ziemniaki czosnku układamy pomiędzy ziemniakami.
  • Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 200 st. C.
  • Jogurt grecki mieszamy z otartą skórką z cytryny i wędzona, słodką papryką.
  • Upieczone ziemniaki posypujemy oliwkami, podajemy z jogurtem greckim.


Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...