Jak uzyskać taki piękny kolor pieczonych ziemniaków? Sekret tkwi w dwóch podstawowych składnikach. Pierwszy to złocisty olej rzepakowy. Złoto w płynie. Drugi składnik to wędzona papryka, której aromat przypomina mi o wędzonych śliwkach.
wybierając ziemniaki pamiętajmy, aby był to gatunek idealny do pieczenia. Udało mi się dzisiaj właśnie takie kupić, jak widać na zdjęciu w tle, ziemniaki są jasne i malutkie.
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań mięsnych, ryb i dań z warzywami. Pomarszczona skórka, chrupiący z zewnątrz pieczony ziemniak, w środku jest miękki i smaczny. Tak niewiele potrzeba, aby ziemniaki były pyszne!
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań mięsnych, ryb i dań z warzywami. Pomarszczona skórka, chrupiący z zewnątrz pieczony ziemniak, w środku jest miękki i smaczny. Tak niewiele potrzeba, aby ziemniaki były pyszne!
Dzisiejsze pieczone ziemniaki podałam z jogurtem greckim oprószonym wędzona, słodką papryką i otartą skórką z cytryny, która dodała daniu świeżości.
Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką / 1 porcja
Składniki:
- 200 g malutkich ziemniaków do pieczenia
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- sól do smaku
dodatki:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 szczypta wędzonej, słodkiej papryki
- 1 garść czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy.
- Osuszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej rzepakowy.
- Dodajemy wędzoną, słodką paprykę w proszku i sól do smaku.
- Mieszamy.
- Ziemniaki dzielimy na pół.
- dodajemy do marynaty.
- Dokładnie obtaczamy wszystkie ziemniaki.
- Ziemniaki czosnku układamy pomiędzy ziemniakami.
- Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 200 st. C.
- Jogurt grecki mieszamy z otartą skórką z cytryny i wędzona, słodką papryką.
- Upieczone ziemniaki posypujemy oliwkami, podajemy z jogurtem greckim.
Ale bym pojadła takich ziemniaczków :) Pycha!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Przygotuj koniecznie!
Usuń