Nie ma nic lepszego niż przygotowany w domu sorbet truskawkowy. Nie trzeba mieć maszyny do lodów, aby powstał pyszny, owocowy i orzeźwiający sorbet. Wystarczy malakser, który wykorzystałam właśnie do przygotowania tego deseru. Truskawki w sezonie zamrażam i gdy tylko mam ochotę sięgam po porcję i miksuję sorbety. Zdecydowanie polecam taką opcję, bo w kilka chwil deser będzie gotowy. Jeśli masz świeże truskawki, proces przygotowania srobetu wydłuży się. Za każdym razem jednak efekt będzie podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do malaksera wkładamy truskawki i wsypujemy cukier puder.
- Miksujemy, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru.
- Deser można podawać zaraz po przygotowaniu.
- W przypadku użycia świeżych truskawek, gotową masę przekładamy do pojemnika, zamrażamy, pamiętając, aby co jakiś czas dokładnie masę wymieszać, tak, aby powstała konsystencja sorbetu.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję claire :)
Usuń