2017/09/24

Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem

Jesień w kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe i bardzo eleganckie, jak na wersję fit! Dodałam kakao dla koloru i wyszło wspaniale. Żałuję, że tak rzadko przygotowuję słodkie wypieki, myślę, że muszę to zmienić!




Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem / 10 babeczek

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała marchewka
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru lub jego zamiennika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao


Przygotowanie:
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach.
  • W misce mieszamy ze sobą startą marchewkę, płatki owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki.
  • Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się.
  • Masę przekładamy do foremek.
  • Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. 
  • Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno.
  • Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki.
  • To idealny przepis na jesienne śniadanie do pracy czy do szkoły.
  • Muffinki są bardzo syte.



3 komentarze:

  1. Ale świetne! Uwielbiam marchewkowe wypieki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę dać zwykłe płatki owsiane czy też muszą być górskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nie próbowałam z innymi, ale można poeksperymentować

      Usuń