Jesień w kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe i bardzo eleganckie, jak na wersję fit! Dodałam kakao dla koloru i wyszło wspaniale. Żałuję, że tak rzadko przygotowuję słodkie wypieki, myślę, że muszę to zmienić!
Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem / 10 babeczek
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała marchewka
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru lub jego zamiennika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach.
- W misce mieszamy ze sobą startą marchewkę, płatki owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki.
- Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się.
- Masę przekładamy do foremek.
- Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut.
- Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno.
- Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki.
- To idealny przepis na jesienne śniadanie do pracy czy do szkoły.
- Muffinki są bardzo syte.
Ale świetne! Uwielbiam marchewkowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mogę dać zwykłe płatki owsiane czy też muszą być górskie?
OdpowiedzUsuńHmm nie próbowałam z innymi, ale można poeksperymentować
Usuń