Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 8 sierpnia 2014

Tarta z cukinią, brokułami i sezamem


Składniki: 

Na ciasto: 
  • 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 
  • 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu 
  • 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
Nadzienie: 
  • średniej wielkości cukinia 
  • mały pomidor 
  • 250 g brokułów 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 szczypty cayenne 
  • sól, pieprz do smaku oliwa 
Masa jajeczna: 
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 szczypty cayenne 
  • 200 g startego na dużych oczkach sera gouda 
  • sól, pieprz 
  • do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam 

Przygotowanie: 
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. 
  • Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  • Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość mieszamy, dodajemy oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku. 
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na cienki, 1 cm placek, który nawijamy na wałek i przekładamy na formę, ciasto dociskamy starannie, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut. 
  • Upieczone wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na cieście farsz, zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku, posypujemy serem i pieczemy przez 20 minut. 
  • Na 3 minuty przed końcem pieczenia całość posypujemy sezamem, podajemy na ciepło lub na zimno. 
Do przygotowania tarty wykorzystałam formę do tarty włoskiej marki Guardini, Arianna o średnicy 28 cm, którą możecie zakupić na www.garneczki.pl Sprawdziła się doskonale przy pieczeniu dużej tarty, która zrobiłam po raz pierwszy. Ciasto doskonale upieczone, a forma pokryta jest nieprzywieralną powłoką teflonową.


2 komentarze :

  1. W masie jajecznej wkradł się chyba chochlik? W składnikach jest średnia cukinia. Mniemam,ze była tylko w nadzieniu. Fajny przepis,zwłaszcza,że cukinia w tym roku obrodziła obficie.Pozdrawiam!
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń