Jak urozmaicić tradycyjne kotlety mielone? Przygotować grillowane kotleciki z dodatkami. To proste, wystarczy odrobina wyobraźni, patelnia grillowa i pyszne kotleciki przygotujecie w krótkim czasie!
Mięso jem rzadko, ale jeśli już, to musi być konkretne w smaku. Jest lato, które inspiruje mnie do przygotowywania dań pełnych wakacyjnych smaków. Dodatki jak oliwki, ajwar, natka pietruszki zdecydowanie często goszczą o tej porze roku w moich przepisach.
Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią / 10 małych kotlecików
Składniki:
- 150-200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka ajwaru pikantnego
- 1 jajko
- 4-5 czarnych oliwek
- 2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 1 plaster cukinii
- 2-3 łyżeczki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso umieszczamy w misce.
- Oliwki i cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.
- Cukinię można zetrzeć na tarce na większych oczkach.
- Do wszystkich składników dodajemy jajko, posiekaną natkę z pietruszki i ajwar.
- Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i starannie wyrabiamy masę.
- Z dobrze wyrobionej masy formujemy małe kulki, delikatnie rozpłaszczamy.
- Na patelnię grillową wylewamy olej.
- Gdy będzie rozgrzana układamy w odstępach kotleciki.
- Grillujemy z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca.
- Do świetny dodatek np. do dań z makaronem.
- Podajemy z dipem jogurtowym lub ajwarem.
- Można dodać do kotlecików czosnek i inne zioła jak bazylia czy słodka lub ostra papryka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz