Termin ważność ciecierzycy w słoiku dobiegał końca, a ja postanowiłam w upalny dzień przygotować bardzo orzeźwiającą sałatkę z ciecierzycy. Kupiłam wczoraj dwa pęczki rzodkiewki, a dzisiaj już zostało niewiele, ale w sam raz do sałatki.
Ogórek, rzodkiewki, cieciorka świetnie połączyły się z posiekanym koperkiem. Do tego focaccia, którą upiekłam dzisiaj rano i pyszne duet polsko-włoski gotowy. Jak ja lubię takie połączenia! Sałatka z ciecierzycy orzeźwia lepiej w upalny dzień niż wszystkie chłodzące napoje!
Sałatka z ciecierzycy z ogórkiem i rzodkiewką / 3 porcje
Składniki:
- 1 średni ogórek zielony
- kilka dużych rzodkiewek
- 400 g ciecierzycy z puszki/słoika
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
- Płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odsączamy.
- Przekładamy do miski.
- Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy do ciecierzycy.
- Do warzyw dodajemy posiekany koperek.
- Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek
- Mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na kwadrans.
- Polecam sałatkę z domowej roboty focaccią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz