2018/06/10

Sałatka z ciecierzycy z ogórkiem i rzodkiewką

Termin ważność ciecierzycy w słoiku dobiegał końca, a ja postanowiłam w upalny dzień przygotować bardzo orzeźwiającą sałatkę z ciecierzycy. Kupiłam wczoraj dwa pęczki rzodkiewki, a dzisiaj już zostało niewiele, ale w sam raz do sałatki. 

Ogórek, rzodkiewki, cieciorka świetnie połączyły się z posiekanym koperkiem. Do tego focaccia, którą upiekłam dzisiaj rano i pyszne duet polsko-włoski gotowy. Jak ja lubię takie połączenia!  Sałatka z ciecierzycy orzeźwia lepiej w upalny dzień niż wszystkie chłodzące napoje!




Sałatka z ciecierzycy z ogórkiem i rzodkiewką / 3 porcje

Składniki:
  • 1 średni ogórek zielony
  • kilka dużych rzodkiewek
  • 400 g ciecierzycy z puszki/słoika
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  • Płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odsączamy.
  • Przekładamy do miski.
  • Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę.
  • Dodajemy do ciecierzycy.
  • Do warzyw dodajemy posiekany koperek.
  • Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek
  • Mieszamy.
  • Odstawiamy do lodówki na kwadrans.
  • Polecam sałatkę z domowej roboty focaccią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz