Pomarańczowy budyń jaglany

Nie kupuję budyniu w torebkach, robię sama w domu, w dodatku jest bezglutenowy!


 Pomarańczowy budyń jaglany



Pomarańczowy budyń jaglany / 2 porcje

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej, najlepiej ekologicznej, nie jest gorzka i nie wymaga płukania pod wodą :)
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:
  • Kaszę wsypujemy do garnka z grubym dnem.
  • Wlewamy mleko.
  • Gotujemy, aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu mieszamy.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera, pomarańczę - odkrawamy oba końce, następnie odkrawamy skórkę przy pomocy noża - nie może być białej części, bo budyń będzie gorzki!
  • Miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mleka.
  • Świetnie smakuje na ciepło i na zimno!

 Pomarańczowy budyń jaglany

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...