O takim śniadaniu marzyłam od kilku dni. Dostałam przepyszne jabłka, prosto ze wsi i już wiedziałam co z nich zrobię! Przygotowałam jabłka, które zapiekłam pod kruszonką z płatków owsianych, masła, cukru i cynamonu. Zapach cynamonu pięknie roznosił się po domu! W wersji fit zamiast masła można użyć np. olej kokosowy, a cukier zastąpić ksylitolem. Bardzo dobre śniadanie na początek dnia, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno! Czy może być coś lepszego z samego rana, podczas jesieni?
Jabłka pod kruszonką owsiano-cynamonową / 3 małe porcje
Składniki:
- 2 jabłka
- niepełna szklanka płatków owsianych górkiskich
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła plus do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skórki.
- Usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy w kostkę.
- Foremki smarujemy masłem.
- Każdą wypełniamy jabłkami.
- Płatki owsiane przesypujemy do miski.
- Dodajemy cukier, cynamon oraz masło.
- Całość starannie mieszamy.
- Jabłka posypujemy kruszonką owsiano-cynamonową.
- Zapiekamy przez 20 minut, aż wierzch będzie chrupiący.
- Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
- W wersji na zimno można podać jabłkowe crumble z lodami lub gęstym jogurtem czy mascarpone!
wspaniały jesienny deser :)
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze zapiekamy?
OdpowiedzUsuń180 st. C
Usuń