2017/10/04

Jabłka pod kruszonką owsiano-cynamonową

O takim śniadaniu marzyłam od kilku dni. Dostałam przepyszne jabłka, prosto ze wsi i już wiedziałam co z nich zrobię! Przygotowałam jabłka, które zapiekłam pod kruszonką z płatków owsianych, masła, cukru i cynamonu. Zapach cynamonu pięknie roznosił się po domu! W wersji fit zamiast masła można użyć np. olej kokosowy, a cukier zastąpić ksylitolem. Bardzo dobre śniadanie na początek dnia, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno! Czy może być coś lepszego z samego rana, podczas jesieni?




Jabłka pod kruszonką owsiano-cynamonową / 3 małe porcje

Składniki:
  • 2 jabłka
  • niepełna szklanka płatków owsianych górkiskich
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła plus do wysmarowania foremek


Przygotowanie:
  • Jabłka obieramy ze skórki.
  • Usuwamy gniazda nasienne.
  • Kroimy w kostkę.
  • Foremki smarujemy masłem.
  • Każdą wypełniamy jabłkami.
  • Płatki owsiane przesypujemy do miski.
  • Dodajemy cukier, cynamon oraz masło.
  • Całość starannie mieszamy.
  • Jabłka posypujemy kruszonką owsiano-cynamonową.
  • Zapiekamy przez 20 minut, aż wierzch będzie chrupiący.
  • Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
  • W wersji na zimno można podać jabłkowe crumble z lodami lub gęstym jogurtem czy mascarpone!


3 komentarze: