Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Kojarzy się nie tylko z Maturami. To czas rowerowych wycieczek, długich spacerów w blasku słońca i pikników w miejskich parkach lub nad wodą. Maj to czas, kiedy powoli odliczamy dni do upragnionych wakacji, do lata, na które czekamy przez cały rok.
O czym nie można zapomnieć wybierając się na piknik? Z pewnością o koszu, do którego spakujemy przygotowane wcześniej przekąski. Pomysłów na piknikowe menu jest sporo, od lemoniad, koktajli po jedzenie typu finger food. Moim tegorocznym hitem w menu są dania orientalne, które możemy jeść pałeczkami.
Kuchnia azjatycka znana mi jest od wielu lat. Historia sięga mojego pierwszego wyjazdu do Warszawy, dokładnie było to 10 lat temu. Pod okiem znanych Szefów Kuchni szkoliłam się jako amatorka w ramach Szkoły Gotowania Kuchnia Japońska. Rolowałam najlepsze sushi w mieście z doskonałej jakości składników, piłam Sake z pasjonatami gotowania takimi jak ja, smażyłam warzywa w tempurze i gotowałam najlepsze azjatyckie zupy. Nie zabrakło deserów. To była prawdziwa, weekendowa przygoda.
Dzisiaj przedstawię bardzo prosty przepis, który inspirowany jest kuchnią azjatycką. Podstawą mojego przepisu jest produkt, dostępny na polskim rynku - Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam kubek Japoński Klasyczny. To japoński makaron z sosem sojowym oraz aromatycznymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki i cynamon.
Warto zwrócić uwagę na plastikowe wieczko z otworami, umieszczone na górze kubka. Makaron umieszczony w kubku zalewamy wrzącą wodą do wskazanego na kubku poziomu, czekamy 3 minuty. Po tym czasie, przez otwory odlewamy wodę. Bardzo praktyczne rozwiązanie, ale trzeba uważać, aby się nie poparzyć.
Wszystko jest bardzo ładnie narysowane i opisane na wieczku metalizowanym.
Kiedy makaron jest już gotowy, najwyższy czas zabrać się za przygotowanie piknikowej sałatki. Ten przepis to świetny pomysł na japońskie bento box
Sałatka
z japońskim makaronem, cukinią i marchewką
Składniki:
-
1/4 marchewki
-
2 listki jasnej części kapusty włoskiej
-
1/4 cukinii
-
1 ząbek czosnku
-
kilka listków natki z pietruszki
Przygotowanie:
-
Makaron Japoński Klasyczny Oyakata, przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
-
Gotowy przekładamy do miski.
-
Marchew obieramy razem z czosnkiem.
-
Czosnek siekamy z natką pietruszki.
-
Przekładamy do miski z makaronem.
-
Cukinię i marchew kroimy na cienkie paski.
-
Dodajemy pokrojoną w paski kapustę włoską.
-
Całość mieszamy.
-
Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
Super pomysł na danie do pracy! Wygląda apetycznie, więc trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńDzisiaj planuje to zrobić. Dam znać jak smakowało.
OdpowiedzUsuńz niecierpliwoscią czekam na opinię :)
Usuń