Nie wyobrażam sobie wiosny bez obiadów z mizerią. Bardzo szybka w przygotowaniu, najsmaczniejsza jako dodatek do kotlecików mielonych. Wspomnienie smaków z dzieciństwa. Praktycznie mizerię można przygotować ścierając obrane ogórki na tarce na dużych oczkach lub pokroić warzywo na plasterki. Każda opcja jest dobra i smaczna. Lubię mizerię bez koperku, ale z niewielką ilością cukru. Zawsze wcześniej ogórki posypuję solą, aby puściły nadmiar wody. Dopiero wtedy dodaję śmietanę. Wersja fit to zamiast śmietany dobrej jakości jogurt naturalny.
Mizeria / 2 porcje
Składniki:
- 2 ogórki
- 150 ml gęstej śmietany homogenizowanej, 18%
- cukier do smaku
- sól
- Ogórki obieramy ze skóry.
- Kroimy na cienkie plastry.
- Przekładamy do miski.
- Posypujemy solą, aby puściły nadmiar wody.
- Odstawiamy na kwadrans.
- Odlewamy nadmiar wody z ogórków.
- Dodajemy śmietanę i cukier do smaku.
- Mieszamy, najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz