Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Przepis ten przyda się zwłaszcza w tygodniu, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a mamy ochotę na makaron z pysznymi warzywami. Do dzisiejszego dania wybrałam makaron spaghetti, pełnoziarnisty i bardzo smaczny. Dodatkami do pasty są chrupiąca cukinią i młody szpinak zwany także baby. Jest i czosnek oraz olej rzepakowy. Prosto, smacznie i po włosku, bo tak najbardziej lubię jeść makrony! Wisienką na torcie będzie dodanie startego grana padano lub parmezanu! Zapraszam na włoską ucztę w jakże deszczową weekend majowy.
Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem / 1 porcja
Składniki:
- 1 porcja pelnoziarnistego spaghetti
- 1/2 cukinii
- 3 garście szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cukinię kriomy na ćwiartki, a następnie na plastry.
- Na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z cukinią.
- Po chwili dodajemy szpinak.
- Smażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a cukinia będzie półtwarda.
- Doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron podajemy z warzywami.
- Warto posypać danie dobrej jakości włoskim serem, może to być starty twardy parmezan czy grana padano, ale i pokruszona, miękka i delikatna ricotta.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń