2017/05/02

Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Przepis ten przyda się zwłaszcza w tygodniu, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a mamy ochotę na makaron z pysznymi warzywami. Do dzisiejszego dania wybrałam makaron spaghetti, pełnoziarnisty i bardzo smaczny. Dodatkami do pasty są chrupiąca cukinią i młody szpinak zwany także baby. Jest i czosnek oraz olej rzepakowy. Prosto, smacznie i po włosku, bo tak najbardziej lubię jeść makrony! Wisienką na torcie będzie dodanie startego grana padano lub parmezanu! Zapraszam na włoską ucztę w jakże deszczową weekend majowy.



Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem / 1 porcja

Składniki:
  • 1 porcja pelnoziarnistego spaghetti
  • 1/2 cukinii
  • 3 garście szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Cukinię kriomy na ćwiartki, a następnie na plastry.
  • Na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z cukinią.
  • Po chwili dodajemy szpinak.
  • Smażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a cukinia będzie półtwarda.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron podajemy z warzywami.
  • Warto posypać danie dobrej jakości włoskim serem, może to być starty twardy parmezan czy grana padano, ale i pokruszona, miękka i delikatna ricotta.

2 komentarze: