2017/05/03

Warzywa smażone na oleju rzepakowym

Z pozostałych w lodówce warzyw można przygotować przepyszne danie. Nie musi to być koniecznie zupa. Warto zrobić szybkie danie z ziołami.  Oczywiście takie smażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. 

Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który ma złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla.




Smażone warzywa / 1 porcja 

Składniki:

  • 1/2 cukinii
  • 1/2 marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek kapusty włoskiej
  • 1/4 cebuli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  • Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie w paski.
  • Kupując cukinię zawsze wybierajcie warzywa średniej wielkości, o błyszczącej skórze, koloru ciemnozielonego, bez żadnych uszkodzeń, im większa cukinia tym bardziej gorzka w smaku. Warzywo to spokojnie można przechowywać w najniższej części lodówki, spokojnie przez tydzień.
  • Marchewkę i ziemniaki obieramy.
  • Marchew kroimy w słupki, a ziemniaki na grubsze plasterki.
  • Kapustę kroimy w paski, usuwamy twarde części.
  • Na oleju rzepakowym podsmażamy kawałki czosnku z cebulą pokrojoną w piórka.
  • Dodajemy ziemniaki, kapustę i marchewkę. 
  • Mieszamy.
  • Po chwili dodajemy cukinię.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy także tymianek i słodką paprykę.
  • Mieszamy całość.
  • Smażymy tak długo, aż warzywa będą miękkie, ale jedrne.
  • Podajemy solo lub jako dodatek np. do grillowanego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz