Z pozostałych w lodówce warzyw można przygotować przepyszne danie. Nie musi to być koniecznie zupa. Warto zrobić szybkie danie z ziołami. Oczywiście takie smażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować.
Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który ma złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla.
Smażone warzywa / 1 porcja
Składniki:
- 1/2 cukinii
- 1/2 marchewki
- 2 małe ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek kapusty włoskiej
- 1/4 cebuli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie w paski.
- Kupując cukinię zawsze wybierajcie warzywa średniej wielkości, o błyszczącej skórze, koloru ciemnozielonego, bez żadnych uszkodzeń, im większa cukinia tym bardziej gorzka w smaku. Warzywo to spokojnie można przechowywać w najniższej części lodówki, spokojnie przez tydzień.
- Marchewkę i ziemniaki obieramy.
- Marchew kroimy w słupki, a ziemniaki na grubsze plasterki.
- Kapustę kroimy w paski, usuwamy twarde części.
- Na oleju rzepakowym podsmażamy kawałki czosnku z cebulą pokrojoną w piórka.
- Dodajemy ziemniaki, kapustę i marchewkę.
- Mieszamy.
- Po chwili dodajemy cukinię.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy także tymianek i słodką paprykę.
- Mieszamy całość.
- Smażymy tak długo, aż warzywa będą miękkie, ale jedrne.
- Podajemy solo lub jako dodatek np. do grillowanego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz