2017/05/15

Sałatka z burakiem i soczewicą

Miseczka, którą dostałam kilka lat temu w prezencie i przyleciała do mnie prosto z Maroka, nareszcie doczekała się pierwszej sesji kulinarnej. Kocham to co robię, a jeśli mam do dyspozycji tak piękne przedmioty, nawet zwyczajne przepisy stają się prawdziwymi perełkami w ręcznie zdobionych miseczkach. 

Dzisiejsza sałatka jest naprawdę przepyszna i zdrowa. Tak naprawdę powstała wtedy, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego. Rozsądek tym razem podpowiedział mi, żeby sięgnąć nie po słodycze, których zresztą nie mam w domu, a po buraka i soczewicę. Znacie to połączenie? Śmiało przyznam, że soczewica zastępuje mi mięso. Bogata w białko i błonnik, z burakiem stworzyła duet doskonały. Sprawdźcie sami!


Sałatka z burakiem i soczewicą


Składniki:
  • 1 średniej wielkości ugotowany lub upieczony burak
  • 1/3 szklanki soczewicy z puszki
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Buraka kroimy w kostkę.
  • Dodajemy odsączona soczewicę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Do sałatki można dodać ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy.
  • Bardzo fajna propozycja na grilla.
  • Do sałatki można użyć młodych buraczków.
  • Sałatkę warto posypać czarnuszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz