Miseczka, którą dostałam kilka lat temu w prezencie i przyleciała do mnie prosto z Maroka, nareszcie doczekała się pierwszej sesji kulinarnej. Kocham to co robię, a jeśli mam do dyspozycji tak piękne przedmioty, nawet zwyczajne przepisy stają się prawdziwymi perełkami w ręcznie zdobionych miseczkach.
Dzisiejsza sałatka jest naprawdę przepyszna i zdrowa. Tak naprawdę powstała wtedy, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego. Rozsądek tym razem podpowiedział mi, żeby sięgnąć nie po słodycze, których zresztą nie mam w domu, a po buraka i soczewicę. Znacie to połączenie? Śmiało przyznam, że soczewica zastępuje mi mięso. Bogata w białko i błonnik, z burakiem stworzyła duet doskonały. Sprawdźcie sami!
Sałatka z burakiem i soczewicą
Składniki:
- 1 średniej wielkości ugotowany lub upieczony burak
- 1/3 szklanki soczewicy z puszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraka kroimy w kostkę.
- Dodajemy odsączona soczewicę.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Do sałatki można dodać ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy.
- Bardzo fajna propozycja na grilla.
- Do sałatki można użyć młodych buraczków.
- Sałatkę warto posypać czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz