2017/05/09

Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim

Bardzo lubię ugotowane w całości buraki. Idealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie. Z czym warto łączyć takie ugotowane buraki? Z pomarańczą, z suszonym tymiankiem, włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek.


Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja


Składniki:
  • 1 ugotowany burak
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Buraka obieramy ze skóry.
  • Kroimy w dużą kostkę.
  • Rozkładamy na talerzu.
  • Na wierzchu układamy serek wiejski.
  • Całość posypujemy posiekaną natką i suszonym tymiankiem.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Sałatkę można wzbogacić dodając ulubione orzechy, słonecznik, suszone figi lub posypać czarnuszką.


3 komentarze: