Bardzo lubię ugotowane w całości buraki. Idealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie. Z czym warto łączyć takie ugotowane buraki? Z pomarańczą, z suszonym tymiankiem, włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek.
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja
Składniki:
- 1 ugotowany burak
- 3 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 szczypty suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraka obieramy ze skóry.
- Kroimy w dużą kostkę.
- Rozkładamy na talerzu.
- Na wierzchu układamy serek wiejski.
- Całość posypujemy posiekaną natką i suszonym tymiankiem.
- Doprawiamy do smaku.
- Sałatkę można wzbogacić dodając ulubione orzechy, słonecznik, suszone figi lub posypać czarnuszką.
Prosto, smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńKingo cieszę się ,że przepis podoba się :)
Usuń