Nareszcie mamy prawdziwą wiosnę! Słonecznie, ciepło, a na talerzu pojawia się coraz więcej kolorów! W ciepłe dni spokojnie można zjeść obiad na balkonie czy tarasie, ważne, aby pod gołym niebem, na świeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone.
Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja
Składniki:
- 1/4 sałaty lodowej
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
- gruby plaster czerwonej cebuli
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Sałatę kroimy.
- Rozkładamy w misce.
- Pomidorki koktajlowe dzielimy na ćwiartki, układamy na sałacie.
- Czerwoną cebulę siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części.
- Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami.
- Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek.
- Doprawiamy do smaku.
- Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem.
Klasyka ! Ale jaka pyszna hehe.. Najlepsza na takie dni grillowe jak w maju
OdpowiedzUsuń