Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 200 g przecieru pomidorowego
- kawałek kapusty włoskiej
- kawałek selera
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Skrzydełka z kurczaka myjemy.
- Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny".
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem.
- Do warzyw ddodajemy kapustę włoską.
- Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
- Gotujemy na małym ogniu.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.
- Układamy na wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka.
- Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano.
- Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką.
Super przepis, takie domowe zupy są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń