2017/05/06

Zupa pomidorowa

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. 



Zupa pomidorowa

Składniki:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • kawałek kapusty włoskiej
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Skrzydełka z kurczaka myjemy.
  • Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny".
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem.
  • Do warzyw ddodajemy kapustę włoską.
  • Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. 
  • Gotujemy na małym ogniu.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.
  • Układamy na wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka.
  • Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano.
  • Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką.

1 komentarz: