Bardzo pożywne ciasto można przygotować w kwadrans,. Tak, to możliwe, zwłaszcza, że zrobimy je z prostych składników, które zwykle mamy w domu. Ciasto owsiane, bo o nim mowa, przygotowałam i pierwszy kawałek zjadłam jeszcze gorący. Wierzch, przed pieczeniem posypałam popularnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego cukru - cukrem kokosowym, który utworzył na wierzchu ładną skorupkę i ten apetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie!
Ciasto owsiane
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
- 60 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- cukier kokosowy do posypania
Przygotowanie:
- Płatki zalewamy mlekiem.
- Odstawiamy, aby napęczniały.
- Jajko ubijamy z cukrem i dodajemy masło.
- Do płatków, które już napęczniały dodajemy mąkę pszenną, 1/2 szklanki wody oraz cukier z prawdziwą wanilią.
- Starannie mieszamy.
- Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
- Pieczemy przez kwadrans w temp. 180 st. C.
- Idealne na ciepło i na zimno.
Wygląda apetycznie, a czas przygotowania kusi do wypróbowania :) Próbuję!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D. Uwielbiam wszystkie wynalazki owsiane. Moje ulubione są babeczki owsiane. Tego ciasta też spróbuję bo wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania!
Usuńmożna zamienić na mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńKlaudio nie próbowałam, ale myslę, że tak :)
Usuń