Klasyk nad klasykami, kotlety mielone. Znacznie bardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak preferuję ich podstawową wersję i taką właśnie dzisiaj Wam przedstawię.
Kotlety mielone / 6 kotletów średniej wielkości
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- 2 łyzki bułki tartej+ do panierowania
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso przekładamy do miski.
- Wbijamy jajko.
- Dodajemy bułkę tartą.
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Dodajemy do mięsa.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Masę starannie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
- Kotlety mielone smażymy na tłuszczu, z każdej strony.
Aż mam ochotę zrobić takie mielone na rodzinny obiad ! :)
OdpowiedzUsuńpolecam, u mnie w domu jemy takie od lat!
Usuń