2017/05/05

Kotlety mielone

Klasyk nad klasykami, kotlety mielone. Znacznie bardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak preferuję ich podstawową wersję i taką właśnie dzisiaj Wam przedstawię. 


Kotlety mielone / 6 kotletów średniej wielkości

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyzki bułki tartej+ do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  • Mięso przekładamy do miski.
  • Wbijamy jajko.
  • Dodajemy bułkę tartą.
  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • Dodajemy do mięsa.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Masę starannie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
  • Kotlety mielone smażymy na tłuszczu, z każdej strony.



2 komentarze:

  1. Aż mam ochotę zrobić takie mielone na rodzinny obiad ! :)

    OdpowiedzUsuń