Gdy tylko robi się cieplej na dworze, przygotowuje kolorowe sałatki, które z powodzeniem można podać na obiad. Są bardzo syte, zdrowe i zawsze kolorowe. Dzisiaj znalazłam w szafce resztę komosy ryżowej, która znana jest także pod nazwą quinoa.
Pierwszy raz jadłam taką komosę ryżową w Brukseli, w śródziemnomorskiej restauracji Colmar kilka dobrych lat temu. Dzisiaj przedstawiam mój przepis, z wykorzystaniem pysznych warzyw takich jak czerwona cebula, kapusta pekińska, pomidorki cherry i pełna witaminy C natka pietruszki. Sama quinoa ma lekko orzechowy smak, więc spokojnie można przygotować z jej wykorzystaniem wiele różnych kompozycji smakowych. Pamiętajcie o zasadach gotowania, na 1 porcję komosy ryżowej 2 porcje wody.
Sałatka z komosą ryżową i pomidorkami koktajlowymi / 2 porcje
Składniki:
- 150 g komosy ryżowej białej
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- 6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Obraną cebulę kroimy w piórka.
- Przekładamy do miski.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki, a kapustę pekińską drobno kroimy.
- Cebulę i kapustę pekińską przekładamy do miski z cebulę.
- Do warzyw dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
- Ostudzoną komosę ryżową mieszamy w misce razem z warzywami.
- W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Sałatkę można wzbogacić dodając np. czarne oliwki.
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń