Ogłaszam, że właśnie zjadłam pierwszą zupę z botwinki w tym sezonie. Jak smakowała? Delikatna, młode buraczki moje ulubione, miękkie i smakują wiosną. Zachęcam Was do zrobienia tej zupy w najbliższych dniach. Już z pewnością będzie gościć od teraz w u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Czekam oczywiście na truskawki, aż ceny spadną i wybieram się z koszykami po te moje ukochane owoce.
Zupa z botwinki z ziemniakami
Składniki:
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 3 skrzydełka z kurczaka
- kilka ząbków czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- kilka łyżek octu do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z kurczaka.
- Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki obrane ze skóry razem z liśćmi i łodygami botwinki.
- Dodajemy liście laurowe, czosnek obrany i pokrojony na plasterki oraz ziele angielskie i ocet.
- Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy.
- Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
Smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze inne warzywa które akurat mam pod ręką np. kalafior, kalarepa, jeśli mam to i fasolkę i groszek zielony... to moja ulubiona zupa.
OdpowiedzUsuńbotwinka również to moja ulubiona zupa!
Usuń