Gęsty koktajl jeżynowy, przygotowany na mleczku kokosowym zdecydowanie umilił mi dzisiejsze przedpołudnie. Skorzystałam z zapasów, które miałam, a pomysł już sam przyszedł do głowy. Taki koktajl można zamrozić i powstaną najlepsze, domowe, orzeźwiajace lody kokosowe z jeżynami. Nie jadłam jeszcze takich w lodziarniach, ale już wiem, że jest to hit tego sezonu! Nie spodziewałam się, że mleczko kokosowe tak idealnie połączy się smakowo z jeżynami, które zwykle miksuje z maślanką czy jogurtem naturalnym, zdecydowanie polecam na najbliższe upalne dni.
Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym / 2 porcje
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 300 - 400 g mrożonych jeżyn
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Do malaksera przesypujemy jeżyny.
- Dodajemy mleczko kokosowe, zostawiając nieco gęstej masy do dekoracji.
- Miksujemy, aż składniki połączą się.
- Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać nieco zimnej wody mineralnej.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Na wierzchu każdej porcji układamy gęstą masę mleczka koksowego.
- Koktajl ma być gęsty, ale konsystencja pozwala pić go przez słomkę.
- Taki koktajl można zamrozić, powstaną przepyszne lody bez maszynki, wystarczy co jakiś czas dokładnie zamieszać masę i gotowe!
- Moje mleczko kosowe w puszce leżało w szafce, nie w lodówce, miało gęstą konsystencję, wody było niewiele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz