W oczekiwaniu na tańsze, polskie truskawki, robię miejsce w zamrażarce. Zobaczcie co znalazłam! Jeżyny, zebrane w zeszłym roku, piękne, pachnące, słodziutkie. W niedzielę deser musi być, tak więc zrobiłam łatwy i bardzo smaczny kisiel z tych owoców. Kilka chwil i gotowe! Sam w sobie jest naprawdę dobry! Można podać z bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, jak kto woli! Idzie lato, domowe kisiele to jest zawsze dobry pomysł!
Kisiel jeżynowy / 2 porcje
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 1 szklanka wody+ 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Owoce przekładamy do garnka.
- Wlewamy wodę.
- Gotujemy na małym ogniu, aż owoce rozpadną się.
- Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody.
- Przelewamy do jeżyn.
- Nieustannie mieszamy, aż kisiel zgęstnieje.
- Dodajemy cukier do smaku.
- Mieszamy.
- Przelewamy do miseczek.
- Można użyć innych, ulubionych owoców, zarówno mrożonych jak i tych świeżych.
- Domowy kisiel smakuje najlepiej!
pyszny musi być. Już wiem co i ja zrobię z jeżyn
OdpowiedzUsuńDomowy kisiel smakuje najlepiej :) Nie to co te sproszkowane sklepowe produkty :)
OdpowiedzUsuń