Wiosna i latem częściej jem na śniadanie kolorowe sałatki. Są pożywne i bardzo smaczne. Dzisiaj wybrałam jako główny składnik czerwoną fasolę, którą połączyłam z pomidorem, zielony ogórkiem, koperkiem i czerwoną cebulą. Nie zabrakło także dymki. Bardzo syta sałatka jest idealna na rozpoczęcie dnia. Świetna alternatywa nudnych kanapek, dobry pomysł na lunch box do pracy.
Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem / 1 porcja
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 1 pomidor
- 1/4 ogórka zielonego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 gałązka dymki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę odsączamy z zalewy.
- Płuczemy pod bieżącą wodą.
- Odsączamy ponownie.
- Przekładamy do miski.
- Ogórka zielonego, pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
- Dodajemy do fasoli razem z koperkiem i posiekaną dymką.
- Doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podajemy z chrupiącym pieczywem.
- Zamiast fasoli można wybrać cieciorkę lub soczewicę.
- Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, idealna więc na upalne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz