2017/05/24

Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem

Wiosna i latem częściej jem na śniadanie kolorowe sałatki. Są pożywne i bardzo smaczne. Dzisiaj wybrałam jako główny składnik czerwoną fasolę, którą połączyłam z pomidorem, zielony ogórkiem, koperkiem i czerwoną cebulą. Nie zabrakło także dymki. Bardzo syta sałatka jest idealna na rozpoczęcie dnia. Świetna alternatywa nudnych kanapek, dobry pomysł na lunch box do pracy. 



Sałatka z  czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem / 1 porcja


Składniki:
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 1 pomidor 
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 gałązka dymki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Fasolę odsączamy z zalewy.
  • Płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy ponownie.
  • Przekładamy do miski.
  • Ogórka zielonego, pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do fasoli razem z koperkiem i posiekaną dymką.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podajemy z chrupiącym pieczywem.
  • Zamiast fasoli można wybrać cieciorkę lub soczewicę.
  • Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, idealna więc na upalne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz