2017/05/07

Ciasto owsiane

Bardzo pożywne ciasto można przygotować w kwadrans,. Tak, to możliwe, zwłaszcza, że zrobimy je z prostych składników, które zwykle mamy w domu. Ciasto owsiane, bo o nim mowa, przygotowałam i pierwszy kawałek zjadłam jeszcze gorący. Wierzch, przed pieczeniem posypałam popularnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego cukru - cukrem kokosowym, który utworzył na wierzchu ładną skorupkę i ten apetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie!



Ciasto owsiane


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier kokosowy do posypania


Przygotowanie:

  • Płatki zalewamy  mlekiem. 
  • Odstawiamy, aby napęczniały.
  • Jajko ubijamy z cukrem i dodajemy masło.
  • Do płatków, które już napęczniały dodajemy mąkę pszenną, 1/2 szklanki wody oraz cukier z prawdziwą wanilią.
  • Starannie mieszamy.
  • Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
  • Pieczemy przez kwadrans w temp. 180 st. C.
  • Idealne na ciepło i na zimno.


7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, a czas przygotowania kusi do wypróbowania :) Próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i zapewne dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :D. Uwielbiam wszystkie wynalazki owsiane. Moje ulubione są babeczki owsiane. Tego ciasta też spróbuję bo wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. można zamienić na mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń