2017/05/14

Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Nareszcie mamy prawdziwą wiosnę! Słonecznie, ciepło, a na talerzu pojawia się coraz więcej kolorów! W ciepłe dni spokojnie można zjeść obiad na balkonie czy tarasie, ważne, aby pod gołym niebem, na świeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone. 



Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja


Składniki:

  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • gruby plaster czerwonej cebuli
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Sałatę kroimy.
  • Rozkładamy w misce.
  • Pomidorki koktajlowe dzielimy na ćwiartki, układamy na sałacie.
  • Czerwoną cebulę siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części.
  • Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami.
  • Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem.



1 komentarz:

  1. Klasyka ! Ale jaka pyszna hehe.. Najlepsza na takie dni grillowe jak w maju

    OdpowiedzUsuń