To był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to, czego pragnie się najczęściej na śniadanie. Bardzo syta, po upieczeniu można ją pokroić i praktycznie wygląda jak zdrowe, przepyszne ciasto! Jest rzeczywiście wyjątkowa w smaku, a dzięki syropowi klonowemu niezwykle wilgotne i błyszcząca. Idealne śniadanie na nadchodzący weekend!
Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
do dekoracji
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
- Upieczoną owsiankę polewamy syopem klonowym, posypujemy orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
- Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.
Takie śniadania mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńŻeby tylko ktoś chciał mi je przygotowywać... ;)
wystarczy tylko wymieszać składniki w jednej misce, tyle roboty ;)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwszystko zjedzone, takie dobre!
UsuńSwietny przepis ja nie jem cukru ale chcetnie zamienie na banany :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobowalam przepis. Bardzo proste, pyszne i zdrowe sniadanie. Polecam!
OdpowiedzUsuń