2017/07/25

Mus owocowy z kokosem i chia

Jakie są Wasze ulubione owoce? U mnie w tym roku królują nad truskawkami morele, im słodsze, soczyste i większe, tym lepiej! Na szczęście, chociaż nie mamy na osiedlu dużego targu jak w Warszawie czy w innych miastach, jest stragan, najlepszy na świecie! Tutaj można porozmawiać o ogórkach małosolnych, wybrać najlepsze pomidory i zrobić zakupy za nieduże pieniądze. 

Jak się okazuje tematem numerem jeden w osiedlowych sklepach jest obecnie sposób przygotowania ogórków małosolnych. Lubię posłuchać, każdy ma swój przepis, sprawdzony. Mam dla Was moje, sprawdzone przepisy na ogórki małosolne:


Dzisiaj znalazłam poza morelami śliwki, papierówki i banany. Zrobiłam mus owocowy, który możecie przygotować dla najmłodszych, bez żadnych niezdrowych dodatków, samo zdrowie. Lepsza wersja słoiczkowych deserków dostępnych w sklepie. Dla wzbogacenia smaku i podkreślenia, że przepis jest fit, dodałam popularne super food, którym jest szałwia hiszpańska, znana pod nazwą chia. Koks doskonale wkomponował się w ten owocowy miks lata. Zachęcam do korzystania z bogactwa owoców w lecie, bo jest w czym wybierać. Jeśli macie własne ogródki, gdzie obecnie rosną pomidory, jesteście szczęściarzami!




Mus owocowy z kokosem i chia  / 2 małe porcje

Składniki:
  • 1 banan
  • 2 śliwki
  • 2 morele
  • 2 łyżeczki chia
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Banana obieramy ze skóry.
  • Ze śliwek i moreli usuwamy pestki.
  • Owoce przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy do szklaneczek.
  • Każdą porcje posypujemy po 1 łyżeczce nasion chia i wiórków kokosowych.
  • Deser można podać schłodzony wcześniej w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz