Nareszcie powróciło lato! Jest gorąco, więc staram się spędzać mało czasu w kuchni. Nie znaczy to jednak, że nie gotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze!
Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie z czarnuszką. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy smakowało!
Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 porcje
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1/2 dużej cukinii
- 1/3 puszki z kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Czosnek obieramy.
- Paprykę, czosnek i cukinię kroimy w dużą kostkę.
- W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką.
- Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku.
- Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki.
- Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę.
- Doprawiamy do smaku.
- Warto posypać warzywa posiekana natką z pietruszki.
- Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.
- Można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz