Najlepsze są spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Miałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad?
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą / 2 porcje
Składniki:
- 200 g młodych ziemniaków
- 400 ml pomidorów pelati w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście żółtej fasolki szparagowej
- 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- 2 listki kapusty pak choi
- sól do smaku
- 4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy.
- Usuwamy delikatnie skórkę.
- Dzielimy na ćwiartki.
- Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół.
- W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową.
- Obsmażamy krótko.
- Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku.
- Mieszamy.
- Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie.
- Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną z zalewy ciecierzycą.
- Posypujemy posiekanymi liśćmi kapusty pak choi.
- To danie można jeszcze rozwijać, dodając np. dobrej jakości oliwki, ale już w takiej wersji jest bardzo syte.
- Podajemy najlepiej z ulubionym białym winem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz